Abonneer Log in

10. 'Bouw een mondiaal fonds voor sociale zekerheid'

10 IDEEËN VOOR EEN NIEUWE SOCIALE ZEKERHEID

Samenleving & Politiek, Jaargang 28, 2021, nr. 3 (maart), pagina 33 tot 35

Wij beschouwen het als vanzelfsprekend dat we bijdragen tot en genieten van een systeem van sociale zekerheid. Wanneer we bijdragen zien we onszelf niet als schenker. We doen gewoon onze plicht. Wanneer we het systeem gebruiken, telkens wanneer we naar de huisarts gaan bijvoorbeeld, beschouwen we onszelf ook niet als begunstigden. We oefenen gewoon onze rechten uit. Die vanzelfsprekendheid stopt aan de landsgrenzen. Als we vanuit België bijdragen aan de gezondheidszorg van bijvoorbeeld Mozambique, dan beschouwen we België als donor en Mozambique als begunstigde – waarmee we aangeven dat Mozambique geen rechten op onze gulle bijdragen heeft…

Er zijn nochtans...

Samenleving & Politiek, Jaargang 28, 2021, nr. 3 (maart), pagina 33 tot 35