Abonneer Log in

Van Mao tot Dalrymple

De verrechtsing van een generatie

Samenleving & Politiek, Jaargang 27, 2020, nr. 7 (september), pagina 64 tot 69

De levensloop van Jan Van Duppen, meeslepend neergeschreven in 'De dokter is uw kameraad niet', is exemplarisch voor de verrechtsing van een hele generatie babyboomers. Waarom hebben zovelen van mijn generatiegenoten links de rug toegekeerd, en zijn ze uiteindelijk zelfs gevallen voor identitair rechts?

Louis Van Dievel. De dokter is uw kameraad niet (Uitgeverij Vrijdag, 2020)

De dokter is uw kameraad niet, het levensverhaal van Guust Van Mol, alter ego van Jan Van Duppen, wordt niet toevallig gretig gelezen door mensen die het tijdsgewricht dat dit boek overspant ook actief ter linkerzijde hebben meegemaakt. Dat is natuurlijk de verdienste van de auteur Louis Van Dievel, die een meeslepend verhaal heeft geschreven dat doorspekt is met lange citaten uit notities en brieven van de hoofdpersoon. Maar deze 'biografictie' levert ook stof voor introspectie voor een generatie, die stilaan van het maatschappelijke en politieke voorplan aan het verdwijnen is. De evolutie die het hoofdpersonage doormaakt van mao-stalinisme over...

Samenleving & Politiek, Jaargang 27, 2020, nr. 7 (september), pagina 64 tot 69