Abonneer Log in

Het verdriet van Spanje

Samenleving & Politiek, Jaargang 27, 2020, nr. 7 (september), pagina 73 tot 75

Christiane Stallaert portretteert een natie in de puberteit die moeilijkheden ervaart om volwassen te worden. Het doet me als Marokkaanse-Belg denken aan een andere natiestaat die met zichzelf overhoop ligt.

Het verdriet van Spanje

Christiane Stallaert
Uitgeverij Vrijdag, Antwerpen, 2020

Iemand die graag iets over het islamitisch verleden van Spanje in het Nederlands wil lezen, komt algauw terecht bij Morisco's. Een vergeten etnische zuivering in Andaloesië (epo, 2009) van Lucas Catherine of De gouden eeuwen van Andalusië (Bulaaq, 2006) van María Rosa Menocal. Naast deze boeken is er ook het werk Etnisch nationalisme in Spanje. De historisch-antropologische grens tussen christenen en Moren (Universitaire Pers Leuven, 1996) van Christiane Stallaert, hispaniste en antropologe aan de Universiteit Antwerpen. Bij uitgeverij Vrijdag kwam er onlangs een volledige vernieuwde versie van het boek uit onder de titel _Het verdriet van Spanje. Een natie op...

Samenleving & Politiek, Jaargang 27, 2020, nr. 7 (september), pagina 73 tot 75