Abonneer Log in

Giles Duley - Lesbos: Crossing to Safety

portfolio

Samenleving & Politiek, Jaargang 23, 2016, nr. 5 (mei), pagina 49 tot 56

GILES DULEY - LESBOS: CROSSING TO SAFETY

Giles Duley (1971, Londen) werkte eerst tien jaar lang als persfotograaf in de mode- en muziek­industrie. Vandaag focust zijn werk voornamelijk op humanitaire projecten. Hij werkt voor organisaties als Artsen Zonder Grenzen, International Organization for Migration, UNHCR en publiceert in gerenommeerde bladen als Vogue, Esquire, Rolling Stone, Sunday Times, The Observer en New Statesman. Duley poogt met zijn foto’s minder gekende verhalen onder de aandacht te brengen. Hoewel zijn foto’s verschrikkelijke situaties documenteren, legt hij vooral de kracht vast van diegenen die hun tegenspoed bevechten eerder dan dat ze er aan ten onder gaan. Zijn foto’s trekken de kijker in het onderwerp, ze creëren intimiteit en empathie voor het leven van hen dat enkel door het lot anders is dan het onze. In 2011 geraakte Duley ernstig verminkt toen hij in Afghanistan in een mijn stapte. Hij verloor beide benen en een arm. Ondertussen is hij opnieuw aan het werk. Onlangs schoot hij deze fotoreeks op het Griekse eiland Lesbos, waar veel vluchtelingen stranden na een korte oversteek over zee vanuit Turkije.

Samenleving & Politiek, Jaargang 23, 2016, nr. 5 (mei), pagina 49 tot 56