Abonneer Log in

Eline van Nes - Het leven in 'De Jungle' van Calais

portfolio

Samenleving & Politiek, Jaargang 22, 2015, nr. 7 (september), pagina 57 tot 64

ELINE VAN NES - Het leven in ‘De Jungle’ van Calais

Naar aanleiding van de bestorming van een veerboot door honderden vluchtelingen, reisde Eline van Nes een jaar geleden met journalist Jurriaan van Eerten af naar Calais. Zij brachten een aantal dagen door met de vluchtelingen, die op een vervuild fabrieksterrein wonen dat zij ‘De Jungle’ noemen. Het tentenkamp doet nog het meeste denken aan sloppenwijken zoals die in de randen van Afrikaanse of Aziatische steden ontstaan zijn. De bewoners van het tentenkamp vertelden over het geweld en de vervolging waarvoor zij op de vlucht waren, en de hoop die zij hadden om met een vrachtwagen mee te kunnen liften naar Engeland. Op de foto wilden zij niet altijd, aangezien zij bang waren dat hun familie thuis zou zien dat het leven in Europa voor hen niet zo rooskleurig is als gedacht. Vandaag, een jaar later, is Calais opnieuw volop in het nieuws: ‘De Jungle’ is intussen een permanente sloppenwijk in West-Europa geworden.

Jurriaan van Eerten en Eline van Nes reizen samen over de wereld om verhalen te maken, waarin zij de persoonlijke kant van het nieuws laten zien. Meer beelden op www.elinevannes.com.

Samenleving & Politiek, Jaargang 22, 2015, nr. 7 (september), pagina 57 tot 64