(Alle Sampol-artikels, behoudens die van de laatste 6 nummers, worden hier integraal beschikbaar gesteld. Geen overname zonder bronvermelding.)

Nieuwjaarsbrief aan een geradicaliseerde kleuter

No cover
december 2017
Fraihi Hind
2017

Journaliste Hind Fraihi schrijft zes maanden na de mediaheisa over de geradicaliseerde kleuters in Ronse een nieuwjaarsbrief aan, jawel, een geradicaliseerde kleuter.

 

Klein, klein, kleutertje,

Wat doet je in de media? Radicalen maken jou het hof en jij maakt het veel te grof.

Prompt werd je nieuws, van Ronse tot Rusland, de wereld was jouw podium. Je haalde in de voorbije zomer het nationale en zelfs internationale nieuws. Je zou geradicaliseerd zijn. En ik dacht dat jij buiten op straat speelde samen met jouw maatjes, daar waar garagepoorten de hele dag blijven openstaan. Waar nauwelijks auto’s rijden in een straat die immer speelstraat is zonder dat er aan de toegang van de weg een hek staat met een speciaal daarvoor voorzien bord. Of misschien bouwde je wel zandkastelen ergens aan ’t zeetje genietend van een ijsje tussendoor. Have a break, het is vakantie maar je werd zelf breaking. ‘Op 21 augustus stond mijn telefoon roodgloeiend en moest ik interviews afleggen voor de nationale televisie. Zelfs de Russische televisie was geïnteresseerd’, zei meneer de burgemeester, niet die van Samson en Gert, maar de echte. Van jouw stad, Ronse.

Daar werd in de scholengroep van de Decrolyschool de vraag aan leerkrachten gesteld: welke tekenen van mogelijke radicalisering hadden ze al opgemerkt bij hun leerlingen? Bij kinderen zoals jij dus. De burgemeester: ’Uiteindelijk kwam een aantal incidenten naar voren met een zestal kinderen uit drie gezinnen. Dat alles belandde op een handgeschreven A4'tje, een intern document.’

(..)

Samenleving en politiek, Jaargang 24, 2017, nr. 10 (december), pagina 92 tot 96

 

Free business joomla templates
Ontwerp Amsab - Powered by Amsab helpdesk