Log in

Europa na de stormen

boekessay

Als in dat psychologie-experiment waarin wie te gefocust is op een basketbal die wordt rondgegooid, mist dat een gorilla door beeld wandelt, hebben weinigen gemerkt dat de Europese Unie door alle crisissen van de voorbije jaren heen fundamenteel is veranderd. Ze is veel politieker geworden, heeft zich daar aan aangepast maar wordt ook meer dan ooit gecontesteerd. Ook op het wereldtoneel is ze zich aan het emanciperen. Drie recente boeken hebben de gorilla wel gezien en analyseren de transformatie van de Europese Unie. Een uitgebreide bespreking.

Na de kater. Hoe we ons geloof in de Europese Unie verliezen

Bart Haeck
Polis, Antwerpen, 2017

De nieuwe politiek van Europa

Luuk van Middelaar
Historische Uitgeverij, Groningen, 2017

Make Europe Great Again

Sven Biscop
Uitgeverij Lannoo, Tielt, 2017

Ik moet voorzichtig zijn, want wanneer ik dit schrijf moet december nog beginnen, maar 2017 lijkt een relatief kalm jaar voor de Europese Unie te zijn geweest. Dat zegt vooral veel over de voorgaande jaren.

Maar toch. Dit jaar was er een zonder dat een lidstaat zich per referendum uit de unie terugtrekt. Of ook zonder dat een lidstaat net niet uit de euro tuimelt. Een jaar zonder lange nachtelijke toppen over reddingpakketten die net op tijd klaar geraken voor op maandagochtend in het verre oosten de beurzen openen. En zonder klinkende ruzie tussen staatshoofden en regeringsleiders over hoe en...

Samenleving en politiek, Jaargang 24, 2017, nr. 10 (december), pagina 70 tot 74