Log in

Het mes in de gezondheidszorg, maar wie bloedt?

Maggie De Block, de federale minister van Sociale Zaken, kon in oktober fier uitpakken met een begroting 2018 voor de ziekteverzekering die door de zorgactoren met ruime meerderheid werd goedgekeurd. Is dit een mooie overwinning van de minister in het barre begrotingslandschap of een toverkunstje met tijdelijk effect? Is dit een bewijs dat de ziekteverzekering voldoende budget heeft of de kroniek van een aangekondigde dood? Is dit een uiting van brave en moe bespaarde actoren, die tevreden zijn met de laatste kruimels uit angst voor de roe? En wie moet de rekening betalen: niemand, iedereen of toch vooral de patiënt?

Laat ons beginnen met de droge en officiële cijfers. De (federale) ziekteverzekering krijgt volgend jaar een budget van net geen 25,449 miljard euro toegemeten. Dit budget gaat uit van een reële groeinorm van 1,5 procent, zoals het regeerakkoord het voorschrijft. Anders gezegd: de ziekteverzekering krijgt 370 miljoen euro extra plus een indexmassa van ruim 250 miljoen euro, goed om alle zorgverstrekkers te belonen met een indexaanpassing van 1,67 procent.

Met dit bedrag moeten de dokters- en ziekenhuisrekeningen van alle Belgen betaald, de bezoeken aan tandartsen, kinesitherapeuten, logopedisten terugbetaald, de thuisverpleegkundigen vergoed, de geneesmiddelen en medische implantaten betaald, … Een duizelingwekkend...

Samenleving en politiek, Jaargang 24, 2017, nr. 10 (december), pagina 46 tot 54