(Alle Sampol-artikels, behoudens die van de laatste 6 nummers, worden hier integraal beschikbaar gesteld. Geen overname zonder bronvermelding.)

Het Trappenhuis

Project in de kijker

Zorghostel Het Trappenhuis geeft sinds 1 oktober 2017 vorm aan het nieuwe, woongerichte denken over dak- en thuisloosheid. De stad Antwerpen, CAW Antwerpen, Ziekenhuisnetwerk Antwerpen (ZNA), De Sleutel en Free Clinic vzw slaan hun handen ineen om de meest kwetsbare groep dak- en thuislozen maximale kansen te geven op persoonlijk en maatschappelijk herstel. Daar wordt iedereen beter van.

 

Het huidige landschap van dak- en thuislozenopvang is hoofdzakelijk ingericht volgens het zogenaamde ‘woonladder-model’. Dat is een getrapt systeem waarbij dak- en thuislozen verschillende stadia van residentiële zorg doorlopen alvorens ze eigen en stabiele huisvesting vinden. Die stabiele huisvesting wordt daarbij gezien als het gewenste einddoel van het re-integratieproces.

Het systeem krijgt veel kritiek. In de woorden van stafmedewerker van het Steunpunt Algemeen Welzijnswerk, Danny Lescrauwaet: ‘Zwemmen leer je in water en wonen leer je in een woning. Wanneer je zelfstandig wil leren wonen, biedt een opvangcentrum veel minder leerkansen dan een woning.’ (p.29 in dit nummer).

Uit onderzoek blijkt dat een globale aanpak een voorwaarde is om resultaten te boeken in het bestrijden van dak- en thuisloosheid. Eind 2016 presenteerde de Vlaamse regering haar actieplan tegen thuisloosheid met drie prioriteiten: uithuiszetting vermijden; een beter opvolging en samenwerking; en een woongericht benadering van dak- en thuisloosheid.

(..)

 

Sofie Guns en Wilbert van Cromvoirt
CAW Antwerpen

 

Samenleving en politiek, Jaargang 24, 2017, nr.09 (november), pagina 32 en 41

 

Free business joomla templates
Ontwerp Amsab - Powered by Amsab helpdesk