(Alle Sampol-artikels, behoudens die van de laatste 6 nummers, worden hier integraal beschikbaar gesteld. Geen overname zonder bronvermelding.)

Met de groeten van Open VLD

redactioneel

juni 2017
Vermeersch Wim
2017

Dat het voor CD&V niet gemakkelijk gedijen is in de coalities met N-VA en Open VLD is duidelijk. Probeer je maar eens in het midden van het bed te positioneren met twee partners die beiden aan hetzelfde uiteinde van het bed willen liggen. De christendemocraten bevinden zich nu in de positie waar de socialisten de voorbije jaren zaten, en die electoraal niet zo lonend bleek: die van de verdediger, de corrector, de sleutelaar.

De concullega’s van CD&V spelen het spel echter listig. Want tegenover het consensuele gemanoeuvreer van CD&V, laten Open VLD en N-VA geen gelegenheid onbenut om zichzelf ‘zuiver’ in de markt te zetten. Beide partijen doen dat elk op hun manier: N-VA is streng maar rechtvaardig; Open VLD frontaal liberaal.

Neem nu N-VA. Die wil zich in 2018 definitief verankeren als volkspartij en daarvoor moet de lokale inplanting van CD&V in landelijk Vlaanderen eraan. Haar verhaal is duidelijk. Lees de columns van Joachim Pohlmann, woordvoerder van Bart De Wever, in De Morgen of het zopas verschenen boek God is een vluchteling van David Dessin, adviseur ideologie op de studiedienst: de partij is doordrongen van een nostalgie naar een onbestaande tijd, naar een gemeenschap waar iedereen elkaar kende en we allemaal op elkaar trokken. In de communicatie van de partij is een zeker onbehagen over de tijd waarin we leven altijd wel aanwezig; af en toe wordt de toon zelfs revanchistisch. In beleidstermen vertaalt zich dat als: de handrem op, de grenzen dicht en een sociale zekerheid die er enkel is voor diegenen die het ‘echt’ verdienen. Culturele angst wordt gebruikt om de economische agenda door te drukken. Morele paniek moet zorgen voor de knip op de beurs.

(..)

Wim Vermeersch
Hoofdredacteur Samenleving en politiek

Samenleving en politiek, Jaargang 24, 2017, nr.06 (juni), pagina 1 tot 3

edito - Open VLD - sociale zekerheid

Free business joomla templates
Ontwerp Amsab - Powered by Amsab helpdesk