State of the Left - maart 2017

De 'Trump-kiezer' terugwinnen

maart 2017

De impact van ‘The Donald’ is overal en voor iedereen voelbaar, maar vooral voor linkse partijen brengt zijn verkiezingsoverwinning de prangende kwestie naar voor hoe ze de zogenaamde ‘Trump-kiezers’ kunnen terugwinnen zonder de eigen waarden op te geven. De open-gesloten breuklijn, tussen burgers die optimistisch en pessimistisch naar de toekomst kijken, zal ook de volgende jaren dominant zijn en dat brengt links in een moeilijk spagaat.

naar de pagina van Policy Network

Lees meer: State of the Left - maart 2017

State of the Left - december 2016

Niet einde verhaal

december 2016

2016 was geen goed jaar voor progressieven. Met de Brexit, Donald Trump, en slechte peilingen voor komende verkiezingen van Frankrijk tot Nieuw-Zeeland, is er weinig reden tot vreugde. Toch is het niet einde verhaal. Achter de reeks slechte verkiezingsresultaten schuilt een realiteit die complex en genuanceerd is. Bovendien gaf de Oostenrijkse kiezer aan progressieven een vroeg Kerstcadeau. Eén Oostenrijkse zwaluw maakt de lente niet, maar de overwinning van Alexander Van der Bellen herinnert progressieven eraan niet te berusten in een onvermijdelijke nederlaag.

naar de pagina van Policy Network

Lees meer: State of the Left - december 2016

State of the Left - oktober 2016

Te veel chefs werkt niet

oktober 2016

De juiste partijleider is de sleutel tot electoraal succes voor gelijk welke partij. Dat blijkt vandaag voor socialisten gemakkelijker gezegd dan gedaan. Decennialang waren vooral de partijkaders belast met het kiezen van de partijleider. Vandaag worden meer mensen, ook van buiten de partij, in het proces betrokken om zo te komen tot een kandidaat met de grootst mogelijke nationale aantrekkingskracht. Zo simpel is het evenwel niet. Te veel chefs verbrodden de maal. Te veel strijd geeft het beeld van een zwakke en verdeelde beweging. Zowel in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Nederland en Spanje is er op dit moment een strijd gaande om het leiderschap binnen de socialistische partij. 

Lees meer: State of the Left - oktober 2016

State of the Left - juli 2016

Brexit: de echte les voor Europees Links

juli 2016

Sinds de Brexit wordt gespeculeerd over welk land als volgende uit de Europese Unie zal stappen.  Maar zoals deze State of the Left aantoont, is het vooruitzicht van andere referenda niet de enige zorg voor progressieven. Het echte probleem, zo leert het Britse referendum, is dat de traditionele arbeidersklasse niet langer de antwoorden op haar zorgen zoekt bij Links. Over de hele Unie zien we eenzelfde patroon: populistische krachten winnen ten koste van centrumlinkse partijen. 

Lees meer: State of the Left - juli 2016

State of the Left - mei 2016

‘Oud’ links onder druk

mei 2016

Een aantal verkiezingen in de maand mei geven het beeld van oude, vermoeide sociaaldemocratische partijen. In Schotland zijn voor het eerst sinds de jaren 1930 de Conservatieven groter dan de Labour Partij. En in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg behaalde SPD een ontgoochelend verkiezingsresultaat. In de maand juni staan sociaaldemocraten opnieuw voor belangrijke examens. In Groot-Brittannië is er het Brexit-referendum op 23 juni. Maar vooral het resultaat van de verkiezingen in Spanje op 26 juni, waar Podemos/IU en PSOE in een felle strijd om de tweede plaats verwikkeld zijn, zal een grote impact hebben op Links doorheen Europa: kunnen ‘oude’ linkse partijen een lijn in het zand trekken tegen de opkomst van ‘nieuwe’ linkse partijen?

Lees meer: State of the Left - mei 2016

Pagina 1 van 6

Free business joomla templates
Ontwerp Amsab - Powered by Amsab helpdesk